Zdesperowany i wiecznie głodny rosomak: boją się jejnawet wilki i niedźwiedzie

Nazwa tego niesamowitego, prawie fantastycznego, przez jego
charakter drapieżnika z rodziny Kunih jest tłumaczony z języka łacińskiego
jako „żarłok”, a nie bez powodu: czasami jego wydobycie jest kilka razy
przekracza rozmiar samego rosomaka.

To zwierzę nie zna uczucia strachu, tonie
stały głód. Rosomak jest wszystkożerny: najczęściej zjada resztki
mączka wilka i niedźwiedzia, łowi cietrzewia i jarząbka, zająca białego i
gryzonie, ale mogą też atakować łosie, jelenie, góry
owce, sarny, piżmo. Jego ofiary są jak
zwykle cielęta, słabe, chore lub ranne zwierzęta. Ich
odporny rosomak goni po biegu i bierze to, co się nazywa
ponieważ nie jest szybki, ale prawie nigdy się nie męczy
to (czasami goni swoją ofiarę godzinami). Może z
trzeba zniechęcić ofiarę do rysi i wilków.

Nawiasem mówiąc, są przypadki, kiedy duże rosomaki zaatakowały i
samotne wilki. Często rujnują chaty myśliwskie i
ukradł zdobycz z pułapek. To prawda, że ​​osoba może być atakowana tylko
w przypadku, gdy są osaczone. Ogólnie rzecz biorąc, rosomaki unikają
ludzie (najwyraźniej posiadający znaczny huk, a nie tylko odwagę i
krwiożerczość), dlatego spotkanie z tym zwierzęciem jest rzadkie
szansa dla człowieka.

Latem niestrudzonych żarłoków jedzą ptasie jaja i larwy os, miodu i
jagody. Polują na ptaki gniazdujące na ziemi, łapią tarło
ryby lub snnuyu podnieś (w zimie – handlują w polynya).

Rosomak żyje w gęstych lasach tajgi w Rosji. Gruba skóra i
nigdy lepkie grube futro chroni je przed silnymi mrozami,
szerokie nogi pozwalają nie wpaść głęboko w śnieg.

Rosomaki spędzają większość swojego życia w samotności
to aktywnie chroni granice ich własnego obszaru przed ich osobnikami
tej samej płci. Legowisko układają się w szczelinach skalnych, pod korzeniami
odwrócone drzewa iw innych odosobnionych miejscach; wyjść na paszę
o zmierzchu.

W poszukiwaniu pożywienia rosomak stale przemierza teren łowiecki.
terytorium, którego całkowity obszar może osiągnąć półtora lub nawet
dwa tysiące kilometrów kwadratowych. Na drzewach zwierzęta te wspinają się
nie gorsze niż poruszanie się po ziemi. Mają ostry wzrok i
słuch, wyższy instynkt. Głos Wolverine’a jest jak lis
skowyt

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: